Kuka veroja korottaa?

Eilen kirjoitin mahdollisesta pukista kaalimaan vartijana. Tänään ajattelin täydentää tuota pienimuotoisen excelpyörittelyn jälkeen – aiheena YLE vaalikoneen kysymys akaalaisten ehdokkaiden vastausten perusteella: ”Nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikat on turvattava sote-uudistuksessa”.
Vaalikoneeseen vastanneita oli 73/134. Lib ja KD pitävät sisällään yhden ehdokkaan, joten hajontaa ei ole.

Itse oletan kysymyksen liittyvän nimenomaan sote-työntekijöihin ja olettamani on myös, että tehtävien siirtyessä pois, työmäärä säilyy ja palkanmaksaja vaihtuu. Tämä on välttämätöntä, mikäli halutaan että veroäyri ei räjähdä käsiin.

Mikäli nykyiset sote-resurssit ovat oikeanlaiset, irtisanomisia tuskin tulee. Nyt punnitaankin mennyt henkilöstöpolitiikka. Mikäli rekrytointeja on ollut liikaa / keskimääräinen utilisaatio% on alhainen, se johtaa väistämättä joidenkin kohdalla ikävään tilanteeseen. Tämä olisi tietysti valitettavaa.

Mikäli niin kuitenkin kävisi, mahdollisen virheellisen henkilöstöpolitiikan takia irtisanottaville voisi osoittaa jonkin irtisanomiskorvauksen. Tämä ei ole lupaus, vaan yksi mahdollisuus, joka on joka tapauksessa halvempi ratkaisu kuin periaatetyöllistäminen suojatyöpaikkoihin. Sellaiseen ei ole varaa.

Kommentointi on suljettu.